Koristimo "cookies" kako bismo unaprijedili funkcionalnost stranice atosbank.ba. Pritiskom na bilo koji link na ovoj stranici prihvatate korišćenje "cookies". Uslovi korišćenja

Mastercard Gold

Dobro došli u svijet pogodnosti!

Apliciraj online

Ekskluzivne pogodnosti korištenja Mastercard Gold kreditne kartice

Naša premium kartica pruža više

Dobro došli u svijet pogodnosti

Izaberite našu Mastercard Gold kreditnu karticu i uživajte u mnogobrojnim pogodnostima koje Vam njeno korištenje nudi.

Ova kartica svojim korisnicima omogućava plaćanje roba i usluga, kao i podizanje gotovine na milionima prodajnih mjesta i bankomata u zemlji i svijetu, koja imaju oznaku Mastercard. Pored toga, ovaj proizvod ima brojne dodatne prednosti, koje ga čine posebnim i drugačijim.

 • Minimalni iznos za otplatu je 5% od ukupnog duga, uvećano za dospjelu kamatu, a dospjele obaveze po kartici se izmiruju do 20-tog dana u mjesecu za prethodni mjesec
 • Besplatno korištenje ATOS BANK Online usluge
 • Izbor načina otplate - 5% ili 100% duga po kartici
 • Besplatan SMS servis, trajni nalog i dostava izvoda
 • Mogućnost izdavanja jedne ili više dodatnih kartica
 • Potpuna sigurnost plaćanja obezbijeđena najsavremenijom chip tehnologijom i verifikacijom putem PIN-a
 • Mogućnost izmjene PIN-a i upita stanja na bankomatima ATOS BANK a.d. Banja Luka
 • Pratite stanje i transakcije po svojoj kartici putem ATOS BANK Online servisa
 • Mogućnost izmjene dnevnog limita potrošnje po kartici podnošenjem zahtjeva u jednoj od naših poslovnica.

Dodatne pogodnosti

Aerodromski biznis klubovi i saloni

Korisnicima Mastercard Gold kreditne kartice ATOS BANK a.d. Banja Luka omogućen je besplatan ulazak u poslovne salone na aerodromima u Beču, Beogradu i Sarajevu. Sve što je potrebno je da na ulazu pokažete svoju Mastercard Gold kreditnu karticu uz važeću boarding kartu ili važeći pasoš. Više informacija o uslovima korištenja ove usluge možete pronaći na linku: https://www.mastercard.ba/bs-ba/korisnici/pogodnosti-i-promocije/premium-program/biznis-klubovi.html

Aerodrom Nikola Tesla i Sarajevo International Airport

• Neograničenu konzumaciju hrane i pića

• Besplatnu upotrebu Wi-Fi i IPTV

• Asortiman strane i domaće štampe

• Upotrebu računara, faksa i mašine za fotokopiranje

Vienna International Airport

U VIENNA i SKY salonima bečkog aerodroma očekuju Vas:

• Švedski sto sa toplom i hladnom zakuskom

• Bezalkoholna i alkoholna pića

• Veliki izbor strane štampe i časopisa

• Poslovni prostor sa spremnom PC konekcijom

• Besplatan Wi-Fi

• Potpuno klimatizovan prostor i tuševi

• Odvojena prostorija za pušače

• Pristup bez ograničenja

VIENNA Salon - Za putnike koji polaze sa izlaza C i D.

Lokacija: Terminal 2, nivo 2, nakon sigurnosne kontrole ali prije pasoške kontrole.

SKY Salon - Za putnike koji polaze sa izlaza F i G.

Lokacija: Terminal 3, nivo 2, nakon sigurnosne kontrole ali prije pasoške kontrole.

Hertz rent-a-car

Iskoristite sve pogodnosti koje renomirani rent-a-car servis Hertz nudi korisnicima Mastercard Gold kreditnih kartica, izdatim od strane ATOS BANK a.d. Banja Luka.

Hertz Gold Plus Rewards Club

• Besplatna članarina za prve 4 godine

• 10% popusta

• Iznajmite bolje vozilo po cijeni jeftinijeg

• 400 Gold Plus besplatnih bonus bodova

• Dodatni vozač (bračni drug)

Instrukcije za učlanjivanje u Hertz Gold Plus Rewards Club

1. Posjetite web stranicu: www.hertz.com/MC/Gold

2. Kliknite na "Join now".

3. Unesite tražene podatke. Polje "CDP" ostavite prazno.

4. Po završetku registracije odštampajte Vašu člansku karticu klikom na "Print card".

Prilikom prvog sljedećeg iznajmljivanja vozila pokažite Vašu odštampanu člansku kartu, Mastercard Gold kreditnu karticu ATOS BANK a.d. Banja Luka i vozačku dozvolu kako bi Hertz aktivirao Vaše članstvo.

Avis rent-a-car

Iskoristite sve pogodnosti koje renomirani rent-a-car servis Avis nudi korisnicima Mastercard Gold kreditnih kartica, izdatim od strane ATOS BANK a.d. Banja Luka.

Avis prefered

• Vaša Mastercard Gold kartica vam omogućava članarinu u trajanju od 2 godine. Ukoliko rezervišete auto u ovom periodu Vaše članstvo se produžava za još 2 godine.

• garantovan popust od 10%

• do 20% popusta u Evropi

Instrukcije za učlanjivanje u Avis prefered

1. Posjetite web stranicu: www.avispreferred.eu

2. U sekciji Join Avis Prefered unesite email adresu, izaberite zemlju, odaberite Leisure kao tip računa i upišite promo kod MASTERCARD GOLD

3. Unesite tražene podatke u formu za registraciju.

4. Po završetku registracije na Vašu email adresu će Vam stići Vaš članski broj

Prilikom prvog sljedećeg iznajmljivanja vozila posjetite stranicu www.avisworld.com/worldelite i rezervišite vozilo koristeći Vaš članski broj

Mastercard Premium ponuda

Mastercard Premium Program se sastoji od jedinstvenih ponuda i izuzetnih iskustava i pogodnosti koji su dostupni svim korisnicima Mastercard Premium kartica Sa Mastercard Premium programom iskustvo putovanja postaje neprocjenjivo. Uživajte u svakom koraku koji smo pažljivo isplanirali kako bi vaše putovanje bilo što ugodnije.

Kompletnu ponudu možete pronaći na stranici Mastercard Premium program na putanji Aktuelne ponude -> Premium program.

Mastercard Travel Rewards

Mastercard Travel Rewards, program cross-border pogodnosti za korisnike Mastercard® premium kartica u BiH

Proljećni praznici u Italiji, ljeto u Španiji, šoping u Milanu, Parizu ili Londonu, mediteranski spa dožvljaj u Palma de Majorci ili jednostavno online kupovina omiljenog brenda... Sve to i još 300 različitih MTR ponuda koje uključuju brojne destinacije, trgovce i ekskluzivne brendove širom svijeta kod kojih se može plaćati online ili na samoj lokaciji, uz mogućnost automatskog povrata novca dostupno je od 5. aprila za sve korisnike Mastercard® premium kartica u Bosni i Hercegovini.

Sve destinacije i trgovci predstavljeni su putem platforme https://mtr.mastercardservices.com/bs, a detaljan uvid u ponude moguće je pogledati unosom prvih 6 cifara kartice sa oznakom Gold, Platinum ili World Elite koja ispunjava uslove programa.

Odabirom jedne od Mastercard Travel Rewards ponuda, prilikom plaćanja kod odabranih trgovaca, korisnici Mastercard® premium kartica ostvaruju pravo na automatski povrat novca, u vidu procenta ili fiksnog iznosa, u zavisnosti od trgovca i same ponude. Ponude se ažuriraju i dopunjavaju kvartalno i moguće ih je provjeriti u bilo kojem trenutku putem MTR platforme koja je dostupna 24/7, a od ovog aprila za naše korisnike u BiH i lokalnom jeziku.

LoungeKey

Uživajte u ekskluzivnom pristupu na preko 1.100 aerodroma u 120 zemalja

Pored pristupa poslovnim salonima na aerodromima u Beču, Beogradu i Sarajevu koji je besplatan, ATOS BANK a.d. Banja Luka je omogućila svim korisnicima Mastercard Gold kartice pristup poslovnim salonima na preko 1.100 aerodroma širom svijeta uz pomoć LoungeKey usluge.

Korištenje ove usluge zahtjeva prethodnu registraciju putem web stranice https://loungekey.com/atosbank ili putem aplikacija za iOS ili Android platforme.

Informacije o pregledu dostupnih poslovnih salona, opremljenosti, lokacijama i radnom vremenu, su dostupne na stranici https://loungekey.com/atosbank ili u aplikaciji.

Nakon jednokratne registracije dovoljno je da pokažete svoju Mastercard Gold karticu na ulazu u poslovni salon i uživate u svim pogodnostima dok čekate svoj sljedeći let.

Svaki ulazak prilikom korištenja LoungeKey usluge se naplaćuje u skladu sa Odlukom o naknadama za bankarske usluge i Opštim uslovima korišćenja koji se primjenjuju na poslovanje sa platnim karticama fizičkih lica.

Mastercard SecureCode

Sigurnije plaćanje na internetu

ATOS BANK a.d. Banja Luka svim korisnicima Mastercard Gold kreditne kartice omogućava bezbjedno, brzo i jednostavno plaćanje na internetu koristeći Mastercard SecureCode program identifikacije.

Mastercard SecureCode program identifikacije moguće je koristiti na svim on-line prodajnim mjestima koji su registrovani za ovu uslugu i koje možete prepoznati po istaknutom Mastercard SecureCode logu.

MasterCard SecureCode

Tok transakacije kod trgovca koji koristi Mastercard SecureCode program identifikacije se odvija na sljedeći način:

 • Prilikom kupovine korisniku kartice se nudi da pokrene Mastercard SecureCode transakciju. Korištenje ove usluge moguće je odbiti do 3 puta nakon čega je njeno korištenje obavezno.
 • Nakon što prihvati korištenje usluge klijentu se SMS-om na broj telefona evidentiran u Banci dostavlja šestocifreni jednokratni kod koji je potrebno unijeti prilikom kupovine. Kod je validan 10 minuta od trenutka slanja.
 • Po unosu koda transakcija se nastavlja i šalje na autorizaciju.

Na ovaj način povećana je bezbjednost kupovine na internetu tako što je korisniku omogućena autentifikacija transakcija kodom koji je poznat samo korisniku kartice i koji se mijenja prilikom svake kupovine.

Korisne informacije

Blokada platne kartice

U slučaju gubitka, krađe ili sumnje na zloupotrebu kartice molimo Vas da bez odlaganja pozovete sljedeće brojeve telefona (24 časa dnevno / 7 dana sedmično):

- 0800 59 999 za pozive iz Bosne i Hercegovine

- ili +387 51 492350 za pozive upućene iz inostranstva

Kursna lista

Na sljedećem linku možete provjeriti kursnu listu po kojoj se obračunavaju transakcije Mastercard karticama u inostranstvu: Mastercard kursna lista

Savjeti za sigurnu kupovinu na internetu

 • Koristite sigurnu internet konekciju koja je zaštićena lozinkom

  Javne mreže kakve možemo pronaći u kafićima, tržnim centrima i slično nisu preporučljive za kupovinu na internetu.

 • Zaštite računar antivirus programom

  Prije kupovine provjerite da li uređaj na kojem obavljate kupovinu ima antivirus program koji je ažuriran.

 • Kupujte na provjerenim i renomiranim sajtovima

  Prije kupovine provjerite web adresu trgovca. Savjetujemo Vam da kupovinu obavljate samo na stranicama koje koriste SSL. Prepoznaćete ih tako što počinju sa https:// (umjesto uobičajenim http://).

 • Prije kupovine provjerite uslove za povrat robe i novca

  Na stranici na kojoj obavljate kupovinu pronađite uslove za povrat. Provjerite šta će se desiti ukoliko ne dobijete robu ili ukoliko ona bude oštećena ili ne bude odgovarala opisu sa stranice i sl.

 • U slučaju registracije kod trgovca čuvajte lozinku

  Neki trgovci zahtjevaju registraciju prije kupovine. Prilikom registracije nemojte kreirati isuviše jednostavnu lozinku. Nakon registracije čuvajte lozinku i nemojte je dijeliti sa drugim osobama.

 • Izbjegavajte reklame i linkove koje dobijate email-om

  Reklame i linkovi koji dobijate email-om mogu biti poslani sa ciljem krađe vaših podataka (tzv. phishing).

 • Prilikom kupovine unesite samo neophodne podatke

  Ukoliko, da biste obavili transakciju, trgovac traži da unesete podatke kao što su Vaš PIN, broj telefona, mjesto rođenja i sl. nemojte to uraditi i provjerite da li ste na pravoj adresi. Za provođenje kupovine na internetu dovoljni su broj kartice, CVV broj, ime na kartici i datum isteka kartice.

 • Koristite SMS uslugu i provjeravajte Vaše izvode

  SMS usluga omogućava klijentima kontrolu nad izvršenim tranasakcijama. Ukoliko dobijete SMS poruku o transakciji koju niste izvršili ili pronađete takvu transakciju na izvodu kontaktirajte Banku što prije.

Beskontaktna plaćanja

Vaša Mastercard Gold kreditna kartica podržava i beskontaktno plaćanje

Beskontaktno plaćanje je jednostavan, brz i siguran način plaćanja roba i usluga. Dovoljno je da svoju karticu prislonite na uređaj koji podržava ovakvu vrstu plaćanja i u slučaju da se radi o transakciji iznosa do 60 KM, transakcija je obavljena. Kod transakcija iznosa iznad 60 KM potrebno je unijeti PIN broj.* Plaćanje na ovaj način možete obaviti na svim terminalima u zemlji i svijetu koji su posebno označeni, dok na ostalim mjestima Vašu Mastercard Gold kreditnu karticu možete koristiti na uobičajen način.

*Prag od 60 KM se odnosi na beskontaktna plaćanja u Bosni i Hercegovini, dok u drugim zemljama ovaj iznos može biti drugačiji

Prednosti beskontaktnog plaćanja:

• Jednostavniji način plaćanja – da bi transakcija bila inicirana potrebno je samo prisloniti karticu na uređaj

• Za transakcije do 60 KM nije potreban unos PIN-a, što plaćanje čini bržim

• Za vrijeme transakcije kartica ostaje u Vašim rukama – nema potrebe da je predajete trgovcu

Često postavljana pitanja:

• Da li mogu koristiti svoju beskontaktnu karticu na prodajnim mjestima na kojima ne postoji terminal za beskontaktno plaćanje?

Da. Kartica se može koristiti i na uobičajen način, na bankomatima i prodajnim mjestima širom zemlje i svijeta, kao i na internetu.

• Da li mogu slučajno platiti tuđi račun ako se moja beskontaktna kartica nađe u blizini terminal?

Ne. Da bi se obavilo plaćanje beskontaktnom tehnologijom potrebno je da kartica bude veoma blizu terminala (2 cm). Takođe, da bi trgovac inicirao plaćanje potrebno je da prvo unese iznos.

• Ako imam dvije beskontaktne kartice, da li se može desiti da platim račun sa obe istovremeno?

Ne. Ukoliko terminal prepozna više od jedne kartice neće pokrenuti plaćanje.

• Da li se može desiti da dva puta platim istu transakciju?

Ne. Terminal neće prihvatiti više od jednog plaćanja po transakciji.

• Da li su beskontaktne kartice sigurne?

Da. Beskontaktne kartice koriste istu sigurnosnu tehnologiju kao i tradicionalno plaćanje chip karticama što Vas čini sigurnim prilikom plaćanja. Za transakcije iznosa iznad 60 KM potrebno je unijeti i PIN, a kao dodatnu mjeru zaštite za svaku transakciju.

Standardni limiti potrošnje

ATOS BANK a.d. Banja Luka kontinuirano osluškuje potrebe svojih korisnika i radi na unapređenju kvaliteta usluga za korisnike platnih kartica fizičkih lica. Informišemo vas da pregled standardnih dnevnih i mjesečnih limita potrošnje u okviru raspoloživih sredstava na tekućem računu korisnika možete preuzeti u dokumentu u prilogu.

Za izmjenu standardnih limita korisnik može podnijeti zahtjev, lično, u najbližoj poslovnici Banke.

Banka zadržava pravo izmjene standardnih limita potrošnje i objavljuje ih na ovoj stranici .

Standardni limiti potrošnje

Zainteresovan/a sam za Mastercard Gold karticu

Unesite svoje kontakt podatke i mi ćemo Vam se javiti

Pošaljite zahtjev online i pojednostavite proces ugovaranja

Opis procesa

 • Popunite formu

  Popunite online formu

 • Kontakt

  Kontaktiraće Vas naš Lični bankar

 • Sastanak

  Prikupite potrebnu dokumentaciju i dođite u Banku

Trebate pomoć?