Koristimo "cookies" kako bismo unaprijedili funkcionalnost stranice atosbank.ba. Pritiskom na bilo koji link na ovoj stranici prihvatate korišćenje "cookies". Uslovi korišćenja

Sberbank Europe uspješno objavila rezultate prvog kvartala 2018.

Sberbank Europe je objavila konsolidovane finansijske rezultate za prvi kvartal 2018. godine u skladu sa novim standardom izvještavanja prema MFSI 9, označivši time uspješan završetak primjene MFSI 9 unutar grupacije. Primjena novog standarda izvještavanja je dobila pozitivan odgovor od regulatornog tijela. Prema Zajedničkom nadzornom timu (JST) Evropske centralne banke (ECB), primjena MSFI 9 u Sberbank Europe je “uopšteno u skladu sa očekivanjima”. Eksterni revizor Sberbank Europe Ernst & Young je razmotrio sve 9 MSFI koncepte i potvrdio da su “u skladu sa propisima i zahtjevima MSFI 9”.

Projekat primjene MSFI 9 unutar grupacije je počeo u januaru 2017. godine. Već godinu dana kasnije, dana 1. januara 2018. Sberbank Europe grupacija je bila usklađena sa novim Međunarodnim standardom finansijskog izvještavanja  (MSFI 9). “Promjena standarda izvještavanja imala je velike implikacije na cjelokupnu organizaciju, a uglavnom na Finansije, Rizike i povezane IT sisteme. Više od 100 članova projektnog tima širom Sberbank Europe grupacije je učestvovalo u primjeni projekta. Želio bih se zahvaliti svim kolegama koji su se pridružili naporima za pravovremenim usklađivanjem sa novim propisom,” komentariše Arndt Röchling, CFO Sberbank Europe. U 2018. godini će Sberbank Europe nastaviti optimizovati i poboljšavati osnovne procese i modele rizika prema MSFI 9, koji će postati linijska aktivnost za uključene organizacione jedinice.

Glavna postignuća projekta MSFI 9:

Primjena grupnog alata za umanjenja vrijednosti

  • Primjena različitih lokalnih rješenja kod zahtjeva za klasifikacijom i mjerenjem
  • Uspješna nadogradnja alata za konsolidaciju u skladu sa zahtjevima MSFI 9
  • Primjena grupnog alata za korekciju novčanog toka, čime se takođe podržavaju budući zahtjevi za izvještavanjem
  • Uvođenje i ažuriranje relevantnih procesa, priručnika, koncepta izvještavanja, politika itd., koji su uključivali više od 10 organizacionih jedinica širom Sberbank Europe grupacije

Ključni finansijski podaci Sberbank Europe Grupe u prvom kvartalu 2018. (u skladu sa MSFI):

Sberbank Europe je imala solidan početak 2018. godine. Objavljeni rezultati su bolji od planiranih i svi subsidijari su iskazali dobit, doprinoseći ukupnoj neto dobiti Sberbank Europe grupacije u iznosu od EUR 16 miliona u prvom kvartalu 2018. godine.

Neto dobit: EUR 15.9 miliona

  • Operativni prihod (prije rezervisanja): EUR 89.7 mio
  • Neto prihod od kamate: EUR 65.3 mio
  • Neto prihod od naknada i provizije: EUR 18.7 mio
  • Tier 1 (CET1) koeficijent kapitala: 16.5%
  • Ukupan koeficijent kapitala: 20.5%
  • Udio nekvalitetnih kredita: 10.6%

 

Kontakt za medije:

Služba marketinga i komunikacija

Jevrejska 71, Banja Luka

Tel.: 051/246-441

[email protected]

 

Trebate pomoć?