Koristimo "cookies" kako bismo unaprijedili funkcionalnost stranice atosbank.ba. Pritiskom na bilo koji link na ovoj stranici prihvatate korišćenje "cookies". Uslovi korišćenja

Sberbank Europe grupacija zadržala 'BBB-' kreditni rejting

Uprkos ozbiljnim izazovima za bankarski sektor u pogledu okvirnih uslova poslovanja usljed pandemije korona virusa, međunarodna agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Fič (Fitch) potvrdila je dugoročni rejting ispunjavanja finansijskih obaveza (Long Term Issuer Rating) Sberbank Europe grupacije na nivou 'BBB-', sa stabilnim izgledima. Samostalni rejting održivosti (Viability Rating) takođe je potvrđen na nivou 'bb-'. 

Glavni pokretači za potvrđivanje kreditnog rejtinga su racionalni kapacitet kreditnog profila, Sberbank Europe grupacije koji je sposoban da podnese rizike koji proističu iz ekonomskih implikacija pandemije korona virusa, kao i snažna podrška Sberbank Rusije. Najnovija procjena agencije Fič oslikava i veće izazove okruženja za bankarske sektore u kojima posluje Sberbank Europe grupacija. 

Agencija Fič je istakla solidnu kapitalizaciju, stabilnu bazu finansiranja i dobru likvidnost Sberbank Europe grupacije, kao i smanjenje rizika koncentracije i oslanjanja na velike izvore finansiranja. 

Sonja Sarkozi (Sonja Sarközi), predsjednik Upravnog odbora (CEO) Sberbank Europe grupacije, napominje: „Potvrđivanje našeg rejtinga vidimo kao potvrdu da Sberbank Europe dokazuje svoju održivost čak i u nestabilnim tržišnim uslovima. Strateške promjene sa novim proizvodima i uslugama su uspješno apsorbovane na tržištima." 

 

Najnoviji rejtinzi agencije Fič za Sberbank Europe AG 

Dugoročni IDR: potvrđen na 'BBB-'; Izgledi: Stabilni

Kratkoročni IDR: potvrđen na ‘F3’

Rejting održivosti: potvrđen na 'bb-'

Rejting primanja podrške: potvrđen na ‘2’

 

Trebate pomoć?