Koristimo "cookies" kako bismo unaprijedili funkcionalnost stranice atosbank.ba. Pritiskom na bilo koji link na ovoj stranici prihvatate korišćenje "cookies". Uslovi korišćenja

Podignut kreditni rejting Sberbank Europe

Fitch agencija za dodjelu kreditnog rejtinga podigla je rejting Sberbank Europe za dugoročno zaduživanje u investicijsku kategoriju "BBB-".

Međunarodna agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Fitch objavila je kako je podigla Long-Term Issuer Default (IDR) rejting Sberbank Europe na "BBB-" s "BB+".

Takođe, standalone Viability (VR) rejting Sberbank Europe podignut je na nivo "bb-" s prijašnjeg nivoa "b+".

Glavni pokretači za podizanje standalone Viability rejtinga Sberbank Europe su poboljšan kvalitet imovine, stabilan nivo kapitala, veći stepen samofinansiranja, kao i povećanje dobiti. Povećanje Long-Term Issuer Default rejtinga Sberbank Europe rezultat je povećanja rejtinga matične kompanije Sberbank of Russia (BBB/Stabilni izgledi; bbb-/RWP), te očekivane podrške matične kompanije u slučaju potrebe.

Rejting agencija Fitch time je pozitivnom ocijenila revidiranu poslovnu strategiju Sberbank Europe koja se sada fokusira na segmente poslovanja sa građanima te malim i srednjim preduzetnicima (SME), uz istovremeno smanjenje izloženosti koncentracijskom riziku.

Sonja Sarközi, Predsjednica Uprave (CEO) Sberbank Europe, tim povodom je rekla: “Naše intenzivne aktivnosti u segmentima poslovanja sa građanima te malim i srednjim preduzetnicima (SME), kao i naše prekogranične aktivnosti u segmentu poslovanja sa pravnim osobama predstavljaju temelje uspjeha naše bankovne grupe.

Najnovije rejting-ocjene agencije Fitch za Sberbank Europe AG:

Dugoročni IDR: povećanje ocjene na 'BBB-' (investicijski nivo); sa Stabilnim izgledima

Kratkoročni IDR: povećanje ocjene sa 'B' na 'F3'

Viability rejting: povećanje ocjene sa 'b' na 'bb-'

Support rejting: povećanje ocjene sa '3' na '2'

 

Trebate pomoć?