Koristimo "cookies" kako bismo unaprijedili funkcionalnost stranice atosbank.ba. Pritiskom na bilo koji link na ovoj stranici prihvatate korišćenje "cookies". Uslovi korišćenja

Sberbank a.d. Banjaluka – dio najveće i najstarije bankarske grupacije u Rusiji

Sberbank 12. novembra slavi jubilarni 175. rođendan

Zaposleni u Sberbank Banjaluka su danas posebno ponosni i sretni što pripadaju najvećoj i najstarijoj ruskoj bankarskoj grupaciji - Sberbank Rusija jer slave jubilarni 175. rođendan.

Ovim povodom radnici Sberbank Banjaluka su u vazduh pustili simboličnih 175 balona.

Poslovanje sa ovako dugom tradicijom predstavlja povod za slavlje i trenutak da se osvrnemo na početke. Sberbank Rusija se rodila davne 1841. godine nakon što je ruski car Nikolaj izdao naredbu da se formiraju štedionice u Moskvi i Sankt Petersbugu. Zahtjevi cara su brzo provedeni u djelo, a štedionice osnovane. Prvi klijent Sberbank  štedionice je bio gospodin Nikolaj Kristofari. On je u njoj oročio svoj novac i dobio prvu štednju knjižicu sa rednim brojem 1. Upravo u čast prvog klijenta koji je Sberbanku poklonio svoje povjerenje,  ispred centrale Sberbank u Moskvi je kasnije podignut spomenik prvom klijentu Sberbank, Nikolaju Kristofariju.

„Mi smo dio grupacije koja je kroz svoju dugu tradiciju uvijek bila svjesna činjenice da svoj poslovni uspjeh u najvećoj mjeri duguje svojim klijentima. Svakodnevno prilagođavanje našeg poslovanja i paketa naših proizvoda upravo njihovim potrebama je bila i ostala osnovna postavka našeg rada. Ovom prilikom svim našim klijentima želimo da se zahvalimo na ukazanom povjerenju uz želju da zajedno nastavimo graditi sigurnu, stabilnu i lijepu budućnost“, poručila je Sanja Vasilić, portparol Sberbank Banjaluka.

Sberbank Rusija danas

Od vremena osnivanja prvih štedionica do danas Sberbank Rusija je prešla dugačak poslovni put tokom kojeg je postala najveća ruska banka i jedna od vodećih svjetskih finansijskih institucija. Sberbank danas upravlja trećinom ukupne aktive ruskog bankarskog sektora. Ona je ključni finansijski pokretač nacionalne ekonomije i najveći depozitar u Rusiji.

Sberbank Rusija je moderna i univerzalna banka, velika međunarodna grupacija i brend koji je poznat u više od 20 zemalja širom svijeta.

Tokom nekoliko godina iza nas, Sberbank Rusija je značajno proširila svoju međunarodnu prisutnost. Pored Zajednice nezavisnih zemalja (Kazahstan, Ukrajina i Belorusija), Sberbank je prisutna u devet zemalja Centralne i Istočne Evrope  i u Turskoj. Grupacija ima predstavništva i u Njemačkoj i Kini, ogranak u Indiji i upravlja kompanijom Sberbank Švajcarska.

Sberbank Rusija je trenutno jedina ruska banka rangirana među 50 najvećih svetskih banaka. Na listi Top 1000 svjetskih banaka koju je objavio časopis "The Banker", Sberbank se nalazi na 34. mjestu, što je za 15 pozicija bolje u poređenju sa prethodnom godinom.

Sberbank Europe, čiji je stoprocentni vlasnik Sberbank Rusija, ima  sjedištem u Beču. Prisutna je devet zemalja srednje i istočne Evrope: Austrija, Bosna i Hercegovina (Sarajevo i Banja Luka), Češka Republika, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Ukrajina i Njemačka. Sberbank Europe  posluje u 280 filijala  ima više od 5.000 zaposlenih.

 

Trebate pomoć?